Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

VM i Spa: Marocko – dödar dina döda hud

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2016-01-11 21:19  |  Lästid: 2 minuter

la sultana
Spa-avdelningen på lyxhotellet La Sultana i Marrakesh. Här kostar en 1,5 timme lång hamam-behandling med extra massage som utförs av fyra händer 1 300 kronor. Billigt med svenska spa-ögon mått mätt, men du kan komma betydligt billigare undan.

Hur funkar det?
Ett hamam är ett vackert ångrum dit de flesta marockaner går regelbundet för att göra sig rena, snicksnacka och återhämta sig. Vanligtvis hjälper de varandra att skrubba sig, men som turist gör du bäst i att beställa en hamam-behandling (kostar från cirka 200 kronor). Den som kan sitt Pluras kök minns när Plura och the Hives Pelle Almqvist besökte ett hamam i Istanbul. Plura i Aftonbladet:
– Jag hade en väldigt hårdhänt kille som bara stod och skrek. Och så högg han tag i mig och tvålade in mig igen och hällde vatten på mig.
Plura uppskattade dock upplevelsen.
– Jag tror alla tyckte att det var fantastiskt.

-1

Fördelar:
Luta dig tillbaka och känn hur mängder med död hud skrubbas från din kropp. Det hela befinner sig i gränslandet mellan skönt och smärtsamt – hur som helst känner man sig pånyttfödd efteråt. Pånyttfödd låter som en klyscha, men i det här fallet är ordet befogat.

Nackdelar:
Marockos spa-personal verkar slita kopiöst på jobbet, vilket gör att kvalitén på de olika hamamen kan variera radikalt. Har man otur kan man bli behandlad lika lojt som en Skogaholmslimpa på rullande bandet i brödfabriken. Ett sätt att minimera den risken är att välja ett "dyrt" spa. Situationstecken på dyrt eftersom ett lyxspa i Marocko är ungefär lika kostsamt som ett svenskt spa i kategorin "superbudget".

Visste du att?:
De döda hudcellerna som hamam-behandlingen rensar bort gör att din solbränna stannar längre.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 17:08