Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

VM i Spa: Japan – varma källor och uråldriga tvagningsrutiner

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2016-01-04 20:20  |  Lästid: 2 minuter
varma källor

Varma källor på Island, heta hamambad i Marocko, nakenbad i Japan eller ett klassiskt svenne-spa? Jag har fler spa-timmar än Mickan i Solsidan och ska nu ta reda på vilket land som har den bästa spa-kulturen.

Hur funkar det?
I Japan spa:ar man i en onsen – alltså i en varm vulkanisk källa som man har byggt ett slags badhus kring. Flera bassänger erbjuds, från iskalla till supervarma. Till onsenbadet hör en uråldrig tvagningsrutin som man själv utför med hjälp av vatten, salt och tvål. Man sätter sig på en pall, skrubbar sig ren och sköljer sedan av sig med hinken. Enkelt och genialiskt.

IMG_5101

Jag och min polare Petter är på onsen i Kinosaki.

Fördelar:
Man gör det själv, man blir sjukt avslappnad och det är billigt. Eftersom Japan är så vulkaniskt aktivt finns det varma källor i hela landet, men dess onsenmecka är solklart Kinosaki – här kan man köpa ett passerkort för cirka 300 kronor och då få tillträde till alla sju onsens i den lilla och oerhört vackra byn.

onsEn man utför en uråldrig tvagningsritual i en modern onsen.

Nackdelar:
I en riktig onsen skiljer man alltid på män och kvinnor och badar alltid naken. Det sistnämnda kommer kännas konstigt i 10 minuter – sen blir det otänktbart att kapsla in sig i ett par badbyxor.

Eftersom tatueringar är starkt förknippat med yakuzan kan du bli stoppad i dörren om du bär dem. Å andra sidan har de flesta japaner jag pratat med aldrig hört talas om någon som blivit stoppad i dörren. Förmodligen är onsenpersonalen tillräckligt skarp för att kunna skilja på en maffiajapan och en svenne som bara vill se lite hård ut.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 17:08