Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Varför öl är bättre än mjölk, och bryggmästarens bästa bakfylletips

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2012-01-09 13:42  |  Lästid: 2 minuter

Groomingvinkel på det här inlägget: i öl finns det B-vitaminer, som är bra för hyn.

Groomingbloggen är bisarrt förtjust i öl, och till januarinumret av Café skrev jag en artikel om Carlsbergs chefsbryggmästare Daniel Eriksson. Tyvärr fick vissa av frågorna jag ställde honom inte plats i tidningen.

Daniel Eriksson provsmakar Carnegie jubileumsporter – specialölen som har lagrats i åtta veckor på ekfat innan den tappades och släpptes på Systembolaget den 1 november. Till höger: Brooklyn Brewerys chefsbryggmästare Garrett Oliver som hjälpte till under framställandet av ölen.

Öl är inte ett så nyttigt alkoholslag, men när det gäller olika ölsorter, är ett ljusare öl mindre onyttigt än ett mörkt?
– Nej, det som är onyttigt i öl är alkoholen. Mörkt öl innehåller dock oftast något mer kolhydrater, så de som ser världen ur ett GI-perspektiv bör väl hålla sig till ljus öl. Men skillnaden är försumbar.

Okej…
– Låt oss räkna på det. Per 100 milliliter innehåller en ljus öl cirka 4 gram kolhydrater och en mörk öl cirka 5 gram. För skoj skull kan vi även inkludera vin som innehåller 0,5 gram per 100 ml. Så långt är det 1-0 till vinet. Men inkluderar vi alkoholen och räknar på kalorierna, det vill säga energiinnehållet får vi ett helt annat resultat. Öl cirka 40-50 kalorier per 100 ml, medan vinet hamnar på cirka 70 kalorier. Treprocentig mjölk innehåller 60 kalorier per 100 ml. Vill du vara nyttig ska du alltså välja öl framför vin och mjölk (Groomingbloggens anmärkning: givet att man dricker lika mycket av öl, som vin och mjölk).

Ett rykte säger att man blir mindre bakfull av ljusare ölsorter.
– Det stämmer inte, allt handlar om debet och kredit, ju mer alkohol du dricker desto mer bakfull kan du förvänta dig dagen efter.

Några bakfylletips?
– Här finns bara tråkiga husmoderstips att ta till. Se till att grunda bra med mat och sömn innan utgång för att undvika otrevligheter dagen efter. Undvik att borsta tänderna i sista whiskyn – försök ta sista ölen innan tolvslaget.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2012-01-10 10:40