Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Vad är toppnot, hjärtnot och basnot? Och vad är skillnaden på en EdP, EdT och en EdC? Och varför är det så svårt att skriva rubriker?

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2011-05-03 21:01  |  Lästid: < 1 minuter

När dofter beskrivs kanske det dyker upp ord och förkortningar som inte är helt lättbegripliga? Ingen fara, Groomingbloggen reder ut begreppen.

En doft består av en kombination av tre doftnoter: Basnot, hjärtnot och toppnot. Generellt framträder noterna under olika tid.

Toppnoten
Känns tydligt 10-15 minuter efter att doften applicerats. Därefter blir den mindre framträdande och de djupare noterna tar över. Toppnoten är ofta gjord av lätta toner som till exempel citrus.

Hjärtnoten
Kärnan i doften blomstrar ut på riktigt efter 20-60 min. Det är först då som du kan känna om doften verkligen passar dig - dofter doftar nämligen olika på olika personer. Tänk på det när du provar ut en doft. Det är absolut värt att applicera doften på hud istället för doftpinne. Och låt doften sitta på ett tag på innan du bestämmer dig för att köpa den.

Basnoten
Träder fram efter ett par timmar. Basnoter är ofta tyngre dofter som träslag och torkade grässorter.

De olika förkortningarna i rubriken är olika doftkoncentrationer. En högre doftkoncentration doftar i regel mer gediget och stannar kvar längre på huden.

Parfum: 15-30%
Eau de Parfum (EdP): 10-15%
Eau de Toilette (EdT): 10 %
Eau de Cologne (EdC): cirka 5%

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 17:25