Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Städa hyn – det är vår! Allt om skönhetsvårdens dunderkur: peeling.

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2016-04-05 07:55  |  Lästid: 2 minuter
peeling

Vinterns påfrestning på hyn är inte nådig, så när våren äntligen är här kan det vara läge för en genomkörare. En peeling – eller en exfoliering, som det också kallas – städar bort döda hudceller, stimulerar återväxten av nya, rengör ansiktet och gör att det lättare behåller fukt. Resultatet: i bästa fall en fräschare hy med mindre problem, bättre lyster och mindre pigmentering. I huvudsak finns det fyra olika peelingmodeller.

Värstingen
1. Kemisk peeling på salong
En kemisk peeling görs genom att man lägger på en syra på hyn. De mest effektiva kemiska peelingarna utförs på salong, dels för att de innehåller så starka ämnen, dels för att hudterapeuten kan se till att anpassa peelingen till din hudtyp. Efter en kemisk peeling kan man märka en viss rodnad i hyn de första dagarna – men det är det värt!
Förslag: Akademiklinikens Pure Retinol Peel, 2 000 kr, är den bästa peeling jag provat, trots att den sticker rätt rejält i hyn under de minuterna som syrorna verkar

LemonStrip_open

Gör det själv!
2. Kemisk peeling hemma
En kemisk peeling kan även göras hemma, men då med mildare produkter än vad som används på salong. Dessa syror kan dock ställa till rikligt med jävelskap om de används fel eller för mycket, så se till att hålla dig till instruktionerna.
Förslag:
Ole Henriksen Lemon Strip Flash Peel, 50 ml/619 kr. Skeda upp en tesked, smörj in i ansiktet och låt verka några minuter.

original-face-scrub

Klassikern
3. Mekanisk peeling
Det vanligaste och lättaste sättet att exfoliera sin hy är att tvätta ansiktet med en skrubb, ofta med små korn i. En skrubb är också den bästa produkten för att förbereda hyn för rakning. Skrubbarna kan ibland vara lite väl aggressiva mot hyn, så precis som med den kemiska peelingen är det viktigt att man inte peelar för ofta (högst 1-2 gånger i veckan). Och se till att använda en uttalat skonsam produkt om du har känslig hy.
Förslag:
Bulldog Original Face Skrubb, 100 ml/99 kr, riktigt prisvärd och skönt väldoftande.

kiehls_nightly-refining-micro-peel-concentrate-30-ml_900x900

Natt-kuren
4. Natt-peeling
Ett bekvämt alternativ till en kemisk peeling är att lägga på en mild peeling som du sover med. Denna läggs under fuktighetskrämen och ska användas en eller ett par gånger i veckan.
Förslag: Kiehl’s Nightly Refining Micro-peel concentrate, 495 kr, exfolierar hyn under natten och ger en fräsch lyster och jämn ton på morgonen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 17:08