Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Sov bättre!

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2011-04-12 09:45  |  Lästid: 2 minuter

Få saker gör mer för utseendet än en god natts sömn. Jag vet, eftersom jag av och till lider av insomnia.

Insomnia betyder att man inte kan somna och därför sitter uppe hela natten och kollar på NHL-hockey.

Åkomman har gjort att jag lärt mig en del inom ämnet sömn. Därför ger jag er:

Fem myter om sömn!

1. Att trötta ut sig genom ett hårt träningspass innan läggdags gör att jag sover bättre.
Att träna regelbundet är ett av de bästa sätten för att sova bra. Men gör man det för sent på kvällen blir resultatet det motsatta. Det är lättast att somna när kroppstemperaturen går från varm till kall – efter ett träningspass tar den processen fyra till sex timmar.

2. Alkohol gör att jag sover bättre
Nej! Alkohol förstör den naturliga sömncykeln. Du sover inte lika djupt och vaknar lättare under natten (Även om du inte märker det.).

3. Vissa behöver bara fyra timmars sömn
Napoleon och Churchill sov bara fyra timmar per dygn. Trots att de åstadkom en hel del hävdar forskarna att de hade presterat bättre om de sovit mer.

Faktum är att ens självuppfattning dras ned så pass mycket av sömnbrist att man tror att man presterar lika bra som när man är utvilad.

Pröva det här: Om du inte sov 7-8 timmar per natt under veckan, gå och lägg dig din vanliga sovtid på fredag, men ställ inte alarmklockan. Om du vaknar då du brukar vakna för att gå till jobbet tillhör du den skara som inte behöver 7-8 timmar sömn för att fungerar optimalt. Vi andra betalar av vår sömnskuld genom att sova 10 timmar eller mer.

4. Att vakna mitt i natten gör dig trött hela dagen
Det är naturligt att slumra till, vakna upp och sedan törna in igen. Oroa dig inte om du inte får all din sömn i ett svep.

5. Sover jag regelbundet åtta timmar eller mer, så lever jag längre.
Kroppen behöver mellan sju och åtta timmars sömn varje natt. Sover du för lite ökar risken för fetma, högt blodtryck, hjärtproblem och olyckor.

Att sova för mycket är inte heller bra. Studier har visat att personer som sover sju timmar per dygn lever längre än de som sover åtta timmar.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2011-04-12 09:53