Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Sov bättre i natt! Åtta sköna sömntips

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2011-12-01 15:59  |  Lästid: 3 minuter

Sömntips nummer 1: Rök aldrig när du sover.

Dagens sanning: man kan grooma hur mycket som helst, men med regelbundet dålig sömn ser man ändå ut som stryk. Därför har sängmärket Hästens generöst nog försett Groomingbloggen med åtta bra sömntips.

Här har jag photoshoppat in den nya Hästens-sängen i mitt vardagsrum. Se hur bra den gör sig med min samling porslinsfigurer till höger!

Nya Hästens Vividus går lös på cirka 600 000 kr (i 210 x 210 cm-utförandet), lite saftigt tycker jag, så innan jag införskaffar en sådan håller jag mig till dessa sömntips för att sova bra.

1. Håll regelbundna tider
Genom att hålla ungefär samma tider för sänggående och uppvaknande skapar du en rutin som kroppen vänjer sig vid. Även om du gått och lagt dig sent, eller sovit dåligt under natten, är det bra att gå upp vid samma tid som du brukar. Annars rubbar du din dygnsrytm och riskerar att sova dåligt även nästa natt.

2. Varva ner innan du lägger dig
Ta dig tid att varva ner kroppen innan du lägger dig för att sova. Undvik att göra saker som innebär mental eller fysisk stress. Låt sovrummet vara ett rum för avslappning och sömn och använd inte sängen för att arbeta, se på TV eller annat. Anpassa gärna ljuset i sovrummet så att det skapar en mysig stämning.

3. Satsa på en bra sovmiljö
Din säng ska vara lagom bred och lång, och med rätt fasthet så att den inte ger tryck på leder, höfter, axlar och bröstkorg. En bra kudde som ger stöd i nacken förbättrar din sömn. Sovrummet bör vara svalt, optimalt är mellan 14 och 18 grader. Rummet bör vara mörkt, du upplever ljus även med ögonen stängda. Ljuset sätter igång processer i din kropp som gör att du vaknar.

4. Vistas i dagsljus
Genom att vistas i solljus under dagen minskar halterna av melatonin i blodet. Det gör att vi känner oss piggare och mer alerta. När vi på kvällen inte längre befinner oss i dagsljus ökar mängden melatonin och vi känner oss tröttare. Genom att befinna oss i dagsljus underlättar vi för kroppens inre klocka att reglera vårt sömnbehov.

5. Motionera regelbundet
Genom att motionera regelbundet, gärna tre gånger per vecka, skapar du en fysisk trötthet samtidigt som motionen i sig gör att lugnande ämnen produceras i din kropp. Dessutom genererar träningen i sig en djupare och mer kontinuerlig sömn som gör att du vaknar utvilad och pigg. Tänk dock på att inte förlägga motionen allt för nära sänggåendet eftersom insomningen kan bli fördröjd då kroppen inte hunnit varva ner.

6. Lägg dig inte hungrig
Maten är viktig för ditt välbefinnande och din sömn. Lägg dig inte hungrig, men undvik även att äta middag för sent då en stor måltid strax före sänggående håller din matsmältningsprocess igång länge. Ta hellre ett lättare mål som mättar hungern och satsa på en bra frukost istället.

7. Dra ner på koffeinhaltiga drycker
Undvik att dricka drycker som innehåller koffein, exempelvis kaffe och te, som stimulerar hjärnans vakenhetscentrum. En förhöjd konsumtion av koffeinhaltiga drycker gör att du kan få svårt att somna in och ökar risken att du vaknar på natten. Det hindrar dig att få den kvalitetssömn du behöver.

8. Se upp med rökning, snusning och alkohol

Alkohol och nikotin har negativa effekter på ditt sömnmönster. Bland annat har studier visat att mängden djupsömn och drömsömn minskar om du har nikotin och alkohol i blodet.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-01-08 11:49