Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Sjöfartsgrooming – och hur du fixar det där skönt yviga skägget

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2012-03-24 10:41  |  Lästid: 3 minuter


Det är svårt att inte tycka om killarna ovan: 1981 års besättning på båten Berge Viking. Dels för att de var ett gäng glada amatörseglare som lyckades komma på åttonde plats i Whitbread round the world race, dels för att de såg otroligt sköna ut i sina yviga skägg och fejor i samma nyans som seglarställen.

(Med risk för att stövla in på den här sajtens modebloggares territorium passar jag på att tipsa om en seglarjacka som inspirerats av just den här outfiten, retrofina Berge Viking Rain Jacket från Helly Hansen. Modebloggarna skulle i och för sig aldrig våga tipsa om en seglarjacka eftersom Täby-människor drog ner plagget i vråldjupet för fem år sedan. Plagget lär, för modebloggarnas ängslighets skull, ligga i karantän där fem år till.)

Besättningen som vann regattan 1981 var holländska Flyer med skepparen Cornelis van Rietschoten, som visserligen har en ond mans namn, men som…

…var sinnessjukt välgroomad och en gudabenådad seglare.

Men den bäst groomade seglaren genom tiderna är antagligen franska långdistans- och Whitbreadseglaren Éric Tabarly. Dessvärre drunknade han när han slogs överbord utanför Wales 1998. RIP.

Så hur fixar man den här sköna seglarlooken?

Well, förutom de tusen och åter tusen sjömil som behövs för att göra din hy råbarkad, är det egentligen bara att låta skägget växa, och med jämna mellanrum frisera det lite. Antingen genom att du går till en barberare, eller gör jobbet själv med en skäggtrimmer.

Se till att skägget inte blir så yvigt på halsen och under hakan. Men tänk på att det inte är snyggt att vara helt slätrakad på de ställena – en så kallad fade är att föredra. Så här fixar du en med skäggtrimmer:

  • Trimma hela skägget i läge 3.
  • Trimma med läge 1 i från i höjd med adamsäpplet och upp till under hakan.
  • Trimma med läge 2 från under hakan till käkbenet.
  • Trimma med läge 0 från under adamsäpplet och nedåt.

Eller förresten, skit i det. Eller förresten, bestäm själv. Fade fixar du om du vill ha ett urbant seglarskägg. För äkta old school-look gör du inget alls med skägget.

Exempel:

Min bloggkollega  Per Nunstedt kör gamla skolan. Skulle han tjäna på att införskaffa en skäggtrimmer?

Här är hans skägg photoshoppat till ett så kallat urbant seglarskägg.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-01-07 15:07