Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Självhjälp i praktiken: Så gör man för att se det positiva i en p-bot

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2012-10-02 13:53  |  Lästid: 2 minuter

Jag var i princip blind ett par dagar efter att jag hade åtgärdat min mullvadssyn genom att laseroperera ögonen. Dessa dagar hängav jag mig därför till de ljudböcker som jag kunde fumla fram genom genom Pirate Bays-topp 100 lista.

Det visade sig vara en hel del självhjälpsböcker.

Jag hann igenom fem stycken – några var otroligt dåliga, andra lite bättre. Klart är att böckerna är populära, därför startar jag nu bloggserien Självhjälp i praktiken.

I helgen bestämde jag mig för att testa en metod som går ut på att man ska ifrågasätta sina negativa känslor.

När man känner sig irriterad eller stressad ska man undvika negativa tankar genom en trestegsraket. Något jag prövade när jag fick parkeringsböter i helgen.

1. ACCEPTERA DET DU KÄNNER
Jag har nu fått min andra p-bot på en vecka, så det är inte konstigt att jag är arg. Att de dessutom har höjt avgiften till orimliga 1 000 kronor gör ju mig självklart också upprörd. Att jag i det här fallet även verkar ha fallit offer för en extremt nitisk parkeringsvakt (det är kanske åtta och inte tio meter till övergångsstället) bidrar också till att jag nu slår på ratten. Förresten kanske jag inte alls står felparkerad. Parkeringsvakten går nog på provision och bötfäller säkert trots att jag egentligen står rätt (sånt har man ju sett på Uppdrag granskning). Men det är ingen idé att överklaga för då lär man hamna i en Kafka-process…

2. HITTA DET POSITIVA I DET!
(Här fick jag anstränga mig.) Tänk vad mycket pengar staten får in på det här sättet – på så vis går ju pengarna tillbaka till mig. Och dessutom har jag lärt mig en läxa; det är värt att leta parkering länge, länge, länge.

3. STÄLL DIG KONTROLLFRÅGAN ”ÄR DET BÄST ATT TÄNKA PÅ DET NEGATIVA ELLER SKA JAG SE TILL FÖRDELARNA”?
Självklart ska jag se till fördelarna! Jag kan välja mina tankar.

* * *

Funkade självhjälpsmetoden?
Ja, jag försökte välja positiva tankar under dagen och var således gladare än vad jag har varit under tidigare parkeringsböter-dagar.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2012-10-03 10:35