Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Så slutar du röka

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2012-10-11 11:38  |  Lästid: 2 minuter

“Det är lätt att sluta röka, jag borde veta för jag har gjort det flera gånger”, lär en viss Mark Twain ha sagt. Eftersom undertecknad har rökt cirka fyra cigg i mitt liv, så kanske jag inte borde yttra mig. Men efter att ha motiverat min kompis Kristoffer och nöjesredaktör Victor Johansson att sluta röka, så tänkte jag ändå presentera min Sluta röka-metod™.

Patriks sluta röka-metod:

1. VAR INTE SÅ JÄKLA LAT. Ta smällen och sluta cold turkey (ingen nedtrappning alltså). Gå pang på och utstå lidandet.

Nöjesredaktör Victor Johansson har provat metoden.

Hur länge har du varit rökfri?
– I fyra månader.

Vem inspirerade dig att sluta?
– Inga hälsoskäl. Tror jag kommer dö ung i en tragisk motorcykel olycka ändå. Jag slutade mest av fåfänga: för att slippa rökrynkor och en hudton som ser ut att ha körts genom Rise-filtret på Instagram.

Hur valde du tidpunkt att sluta?
– Jag passade på när jag hade en ordentlig förkylning och ändå inte var sugen. Då får man de första dagarna gratis.

Vad gör du för att inte feströka?
– Tar en extra nikotintablett innan jag knäcker första ölen.

Inga nikontinplåster?
– Det är väl sådant mellanstadiefröknar i birkenstock och turkosa stensmycken använder?

Övrigt att tillägga?
– Min största skräck är inte längre cancer. Det är att hittas död i ett vägdike med en motorcykeln över mig och istället för en cigarett i mungipan ligger en sugtablett och smälter innanför kinden.

Varför började du röka in the first place?
– Under tiden jag bodde i London fick man fortfarande röka på krogen. Och vad är coolare än att sitta vid en bardisk, beställa in en rom & cola och tända en Benson & Hedges?

* * *

Jag bad min kompis Kristoffer att i ett mejl sammanfatta sin avvänjning.

"Det var oerhört jobbigt. Jag förberedde mig genom att ta ledigt från jobbet i två veckor. Ledigheten var en förutsättning eftersom jag svettades som en gris (byt ut till något annat djur som svettas mycket om du kommer på något... det är du som är skribenten...) och betedde mig spattigt och depressivt om vartannat. Lite som en fyraåring. De första dagarna var hemska, men det gick genom att distrahera mig med mat och träning. Nu har jag varit rökfri i två månader och mår mycket bättre, men är fortfarande sugen på cigg, särskilt vid alkoholkonsumtion. Men eftersom jag vet hur vidrigt det är att försöka sluta, så rör jag dem inte."

* * *

Slutligen några motiverande ord från Cancerfonden.

Fortfarande dör cirka 6 500 personer varje år av rökning. Det är fler liv än trafikolyckor, hiv/aids, narkotika och självmord skördar tillsammans. Varje år orsakar rökning cirka 10 000 cancerfall i Sverige.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 17:15