Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Så lever du längre, del 2: Chillaxa for life!

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2012-08-08 13:38  |  Lästid: < 1 minut

Min livsviktiga bloggserie om hur man lever längre fortsätter.

Blå zoner är områden i världen där människor blir avsevärt mycket äldre än genomsnittet. Man brukar prata om fem sådana zoner, en av dem är Nicoya i Costa Rica.

60-åriga män från den här trakten har dubbelt så stor chans att fylla 90 än amerikanska män.

Efter att ha undersökt blodprov från äldre Nicoya-bor har man sett att de har har betydligt längre telomerer (slutet på en kromosom som bestämmer hur många gånger en cell kan dela sig innan den dör) än genomsnittet.

Längre telomerer har kopplats samman med längre liv, just därför ska du undvika sånt som förkortar dem – stress till exempel!

Enligt forskarna är invånarna i Nicoya särdeles ostressade, en anledning till det är deras enkla liv med relativt få ägodelar. Många dyra tillhörigheter har nämligen en förmåga att väcka stress.

En undersökning som nyligen gjordes av Cornell Universitet i USA visade att vi känner större tillfredsställelse och mindre stress när vi ser tillbaka på investerade upplevelser än saker. Forskarna råder oss därför att i större utsträckning investera i just upplevelser.

En annan anledning till Nicoya-bornas långa liv är deras kosthållning, som till stor del består av grönsaker och fet fisk (återigen: Omega-3!).

Vad har vi lärt oss?

Investera i upplevelser, ät grönsaker och fet fisk – och sluta stressa.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2012-08-09 10:02