Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Lev längre! Del 1: Ikaria, Grekland

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2012-08-07 12:18  |  Lästid: 2 minuter

Visst vore det bra att behålla hälsan och leva länge?

Well, det finns vissa områden i världen där människorna som lever där gör just det lite bättre än oss andra. I genomsnitt lever de minst tio år längre än i resten av världen och det är inte alls ovanligt att många blir över 100 år.

Områdena kallas för blå zoner.

I Dan Buettners bok, The Blue Zones: Lessons for Living Longer from people who lived the longest är fem sådana områden utkristalliserade. Om du vill veta vad som är hemligheten bakom dessa människors goda hälsa, köp boken – eller läs den här femdelade bloggserien som börjar i dag.

***Rök inte – regel nummer ett för att leva länge. Mannen på bilden började röka när han var 94 år. Detta efter att han fick beskedet om att Matt Damon inte kommer vara med i nya Jason Bourne-filmen.

På ön Ikaria i Grekland vet man vad man ska äta och när man ska sova.

Depression, som har visat sig förkorta livet, är väldigt sällsynt här. Kredden för det ska fiskarna ha. Studier har nämligen visat att de som äter minst 300 gram fet fisk per dag – som bland annat innehåller mängder med Omega-3 – löper 66 procent mindre risk att drabbas av depression än de som äter mindre än det.

Förutom frutti di mare gillar Ikaria-borna också att sova. 84 procent av öns äldsta tar precis som den goda men väldigt dryga sköldpaddan Skalman dagliga eftermiddagstupplurar.

Oavsett vad dessa tupplurar gör för Greklands BNP (eller för Skalmans sociala nätverk), så är de bra för hälsan. En omfattande undersökning – där 23 000 greker sattes under lupp – visade nämligen att eftermiddagstupplurar kan minska hjärtsjukdomar med 37 procent.

Hälsa brukar ju annars förknippas med träning – något som Ikaria-invånarna inte verkar syssla med i någon större utsträckning. Däremot består deras vardag av fysiskt ansträngande jobb och långa sträckor att gå.

Vad har vi lärt oss?

Ät mer fisk eller komplettera med Omega-3 tillskott. Träna eller integrera träningen i vardagen, typ; ta trapporna istället för hissen, gå av en station innan din hållplats och promenera, eller varför inte knäcka extra som flyttgubbe på lördagar?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-01-08 11:48