Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Den perfekta brännan

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2012-03-22 14:31  |  Lästid: 3 minuter

”De bankar skiten ur dig om du gör så att de missar en våg.” När Noodles i bandet Offspring fick frågan av en reporter från tidningen Ralph om vad han visste om det hawaiinesiska ökända surfgänget Black Shorts, visste han vad han skulle svara.

Gänget bildades under 70-talet som en reaktion mot den ökade turismen och gjorde sig bland annat känt för att paddla in och avbryta kommersiella surftävlingar.

Det man som groomingfreak undrar är ju om de smörjer in sig med solskydd.

Rätt man att svara på det är Peter Sahlberg (bilden ovan) som grundat surfreseföretaget Surfakademin (tillsammans med sin vän Jens) och som har bott på Hawaii.

Smörjer Black shorts in sig?
– Ja, de har kommit runt det. De har hittat en slags zinkpasta som de lägger över näsan och nedanför ögonen. De smörjer aldrig in kroppen eller hela ansiktet eftersom det inte är coolt. Efter de surfat tvättar de inte bort skyddet, utan de går och tar en öl och så ser alla att de är surfare. Alla bara ”ahh surfer!”.

Vågar du smörja in dig när du är där?
– Jag gör det i smyg. Det är ju inte så att man går fram till någon i Black trunks (shorts?) och frågar ”can you get that spot on my back?”

Är det just viljan att vara cool som gör att svenskar är så dåliga på att smörja in sig?
– Hmm, nej… Första dagarna på sommaren eller på semestern är man så glad att se solen så man bara matar! Man kanske kör en SPF 10 och ligger sedan i poolen hela dagen. Det här gör att ansiktet, lagom till fördrinken, är ett svettigt lobster-face.

Varför?
– Många tycker att det är värt att ha den här New England-hummer-fejan de första dagarna tills den lägger sig och man börjar bli brun. Men då är ju huden redan förstörd!

Så vad är ditt tips?
– Frångå kräftansiktet! Det är inte bra för dig. Själv ser jag till att inte vara i solen mellan klockan 11 och 16 då solen är som farligast. Om jag måste, ser jag till att skydda mig ordentligt med SPF 50 i fejan.

Blir du verkligen brun då?
– Man blir inte pepparkaksbrun, men man blir snyggt brun.

Tips: för fler underbara surfbilder som den ovan, gå in på fotografen Jeff Flindts hemsida.

Fem fantastiska solskydd

  • Läppsolskydd från Vichy, helt genomskinligt, perfekt om man inte vill se ut som en Idominsalva-tant.
  • Spray i styrka 40 från Vichy. Vattenfast.
  • Solskydd som sägs kunna boosta brännan, i krämform från Cliniderm. Svårt att veta om boosten fungerar, men jag gillar konsistensen och doften. Lita på att jag kommer testa boostfunktionen i sommar: en arm boostad, den andra oboostad med….
  • …Hawaiian Tropics härliga solskydd. Också den i SPF 15. Vem älskar inte den berömda kokosnötsdoften? Kärlek i solskyddsform. Vattenfast!
  • För att undvika oljig feja och finnar, använd ett finare solskydd till ansiktet. Det här med SPF 50 från Kiehl’s är en killer, 269 kronor dock.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2012-03-23 09:39