Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Paolo Roberto: “Folk borde ha stryk”

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2012-07-11 14:58  |  Lästid: 2 minuter

Paolo Roberto ogillar verkligen hälsodieter. Det blev jag varse när jag intervjuade honom för Cafés majnummer. Här kommer en längre version av den texten.

Du har släppt en ny kokbok, Italiensk bondmat. Innehåller den bra mat för oss som tränar?
– Perfekta recept. Helt enligt tallriksmodellen. Det är underbart att göra något från grunden. Jag har börjat göra min egen tomatsås. Att odla sin egen tomat och sedan plocka den när den peakar är oslagbart.

Vissa påstår att man blir tjock av pasta?
– Man blir tjock av kött också om man äter för mycket av det. När det gäller hälsa är folk helt dumma i huvudet.

Jag antar att du inte gillar den nya LCHF-dieten där man ska äta lite kolhydrater och mycket fett?
– Det är en metod för lata idioter, man går ner i vikt utan att träna, men den fungerar inte i längden för vi behöver kolhydrater för att orka träna och för att inte bli olyckliga och trögtänkta. Hjärnan och musklerna behöver sina kolhydrater. Dessutom vet man inte vilka konsekvenserna av LCHF är. Folkhälsoinstitutet säger att vi får i oss för mycket mättade fetter, men folk lyssnar hellre på någon bloggare.

Några andra dietmetoder du vill såga?
– Häromåret var det någon som sa att man inte ska äta frukt – den idioten borde ha stryk. Visst, det finns energirik fruktos i frukt, men det finns något annat också som är ganska viktigt, vitaminer! Dietmetoder är en lögn, dessutom blir man ingen skön snubbe om man inte äter ordentligt.

Så vad är hemligheten för att komma i form?
– Problemet är att man måste svettas. Det finns ingen mirakelmetod. Det handlar om disciplin och om att tvinga sig att träna och bryta ihop ibland. Din hjärna är starkare än din kropp – ta kommando!

Något annat tips?
– Ha inte för bråttom. Ofta har man tagit 10 år på sig att bli tjock, men vill bli smal på två månader. Det är bättre att börja lugnt med rejäla promenader som sen blir till löprundor än att börja trycka i sig konstiga sallader med quinoa som smakar kartong. Man kan inte leva så i längden. Alla de som förespråkar de här metoderna vi pratade om innan kan komma och debattera med mig, men de får ta av sig tröjan först.

* * *

Mer om träning:

Jonas Colting om smartaste kosten inför långdistansloppet: ”Att äta pasta är dumt”

”Är det farligt att träna bakfull?” – Café krossar 6 myter om träning

”Man kan träna utan att tycka att fredagsmys är en folksjukdom” – Kalle Wahlström om träningshets

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 17:13