Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Oud – vinterns främsta doftingrediens

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2015-11-11 20:53  |  Lästid: 2 minuter
polo supreme oud

Tungt, tryggt, mäktigt och lite mysigt. Ungefär så kan man beskriva doften oud – en unik ingrediens som utvinns ur agarträdet och som är värderad till cirka 1,5 gånger högre än guld.

Det är den aromatiska harts som bildas när trädet angrips av en mögelsvamp som används som ingrediens i vissa riktigt luxuösa parfymer. Och då menar jag riktigt luxuösa.

När det gäller västerländska parfymer märkta med “oud” innehåller de flesta inte äkta oud – doften av oud har alltså framställts på syntetisk vis. Annars hade doften helt enkelt blivit för dyr.

Det senaste året har det lanserats två otroligt bra Oud-dofter. Den italienska med äkta oud i sig, den andra med oud framställd på syntetiskt vis. Båda med en gemensam nämnare – de är helt perfekta att bära nu på vinterhalvåret.

Acqua-di-Parma-Colonia-Intensa-Oud-EdC-concentre

Acqua di Parma Colonia Oud EdC, 100 ml/1 900 kr
Ja, lite dyr, men notera att det är 100 ml-flaska – och att den innehåller äkta oud. En egensinnig doft med karaktär. Apelsin och bergamott i toppen möter en en minst sagt trygg och träig bas.

supreme oud

Ralph Lauren Polo Supreme Oud, 40 ml/645 kr
Ralph Laurens lyxigaste doft någonsin. Hypnotisk, rökig och mäktig. Dessutom förpackad i den snyggaste Ralph Lauren-buteljen vi sett.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-23 01:31