Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Hindra håravfallet

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2011-09-29 11:14  |  Lästid: 2 minuter


Jag skrev om frisyrer för några inlägg sedan. Någon kommenterade med frågan ”Men vad ska man göra mot håravfall?”.

Bra fråga! För ett år sedan skrev jag om ämnet i tidningen.

För det första: Hälften av alla män drabbas av håravfall innan de fyllt 50 år. Den vanligaste orsaken är att hårsäckarna har krympt efter att de blivit angripna av DHT (dihydrotestosteron) och därför inte klarar av att producera hår i samma takt som håravfallet. DHT skapas i kroppen. Ju mer testosteron du har, desto mer skapas.

Så vad kan man göra åt det?

1. FÖREBYGG
Det mest populära preparatet är Rogaine som ger ökad blodcirkulation och angriper DHT. Tyvärr hjälper det
bara så länge det används och en av fem Rogaine-användare märker inget resultat alls.

2. GÅ TILL DOKTORN
Propecia är i många fall mer effektivt än Rogaine. Det är en DHT-blockerare som hejdar håravfallet och kan ge en viss återväxt. Propecia kan dock ge bieffekter. Men det drabbar få användare och symptomen försvinner om du avslutar behandlingen. Doser för en månad kostar 500 kronor.

3. ANVÄND LASER
En laserbehandling ökar blodcirkulationen, skickar in näring till hårsäckarna och stimulerar cellerna till att producera hårstrån. Kolla in Advanced Hair Studio.

4. BYT SCHAMPO
Att använda ett schampo eller balsam som ger mer volym hindrar inte avfallet men gör så att ditt hår åtminstone ser tjockare ut. Testa Kérastase Homme Capital Force, 249 kr.

5. RAKA BORT ALLT
Att som tunnhårig veta när det dags att kapitulera och raka av det sista som finns kvar kan vara svårt. Nästan alltid görs det för sent.

Ett levande exempel på det är Andre Agassi. Under Franska öppna 1990 förlorade han finalen på grund av ” Jag bar peruk och kunde inte koncentrera mig.”

Inom kort presenterar jag hårskövlare. Stay tuned.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-01-07 16:09