Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Groominbloggen avslöjar myten om kaffebönorna

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2011-06-13 15:42  |  Lästid: 2 minuter

En vidsträckt uppfattning:
När man provar ut dofter ska man dofta på kaffebönor mellan doftsniffningarna. Bönorna gör så att doftreceptorerna i näsan nollställs och därmed stör inte dofterna varandra.

Fel, fel, fel, säger Groomingbloggen!

Redaktör Jonas Terning, kom för en tid sedan hem från en groomingresa som jag själv inte hade möjlighet att genomföra. Den var till Amsterdam där Hugo Boss lanserade sin nya doft ”Just different”. Jonas intervjuade Jared Leto – doftens frontfigur, och fick också en pratstund med en av männen bakom Just Different, parfymkungen Will Andrews.

Han berättade att han i många år hade undrat varför alla varuhus parfymavdelningar hade burkar med kaffebönor. Ingen av de professionella i parfymindustrin använder nämligen kaffebönor, istället luktar de på sina armveck, eller på sina kläder, för att nollställa doftsinnet.

Will Andrews fick svaret när han läste boken ”What the nose knows” av Avery Gilbert.

Under IT-bubblan på 90-talet var det två entreprenörer i Kalifornien som ville pröva lyckan i parfymbranschen. I en intervju i Wired Magazine sa de att man skulle dofta på kaffebönor för att nollställa doftsinnet. Idén fastnade, och växte via någon av de stora varuhuskedjorna, över USA och vidare ut i världen.

Proffsen luktar som sagt i armvecket, för där finns vår egen doft. Man kan inte känna sin egen doft – för  doftsinnet har anpassat sig till den för länge sedan – men när man luktar i armvecket, eller på våra kläder, fungerar det som en typ av nollställning. Den nollställer inte helt, men gör att näsan får vila. Kaffebönor ger näsan ingen vila alls.

Hugo Boss Just Different. Släpps i mitten av augusti och kommer kosta 590 kr för 100 ml. Groomingbloggen har ännu i känt doften, men redaktör Terning ger den högsta betyg.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2011-06-13 17:48