Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Gamla skolan – därför ska du använda en safety razor-hyvel

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2012-05-30 10:37  |  Lästid: 2 minuter

Fattiga studenter och kreddjagare! Här kommer ett tips på hur ni kan tjäna stilpoäng samtidigt som ni sparar en hel del pengar.

Vi ska nämligen snacka lite om det snyggaste sättet att raka sig: det traditionella old school-sättet. Alltså att använda en safety razor-hyvel, borsta upp sitt eget skum med borste och sedan långsamt skövla av skägget.

Men vänta, är inte en hederlig knivrakning det som främst bör kallas old school-rakning? Jo, men låt oss för ett tag lämna den svårtbemästrade kniven till barberarna och istället spana in dessa tre produkter.

Safety razor-hyvel, rakkräm och rakblad.

Min uppfattning kring den här rakmetoden är glasklar:

Det tar för lång tid. Och safety razorn ger faktiskt INTE ett riktigt lika bra resultat som om man använder någon av Gillettes nya hyvlar (varsågod raknördar, hata mig i kommentarsfältet nedan). Däremot är det billigare (ett tiopack rakblad kostar från 40 kronor och varje blad klarar cirka sex rakningar), det är mycket kreddigare, prylarna är betydligt vackrare och man mår bra i själen av att använda dem.

Ytterligare en anledning är att det är miljövänligare. Safety razor-bladen går nämligen, till skillnad från till exempel Gillette-hyvlarna, att återvinna.

Hur man bäst rakar sig med en safety razor visar filmklippet nedan, men om ni inte orkar titta på det:

1. Var lätt på handen. Tryck inte!
2. Sträck din hy.
3. Raka först medhårs, och om din hy tål det: sidledes och eventuellt mothårs.

Självklart gäller vanliga raktips som att duscha innan rakningen, använda rakolja, stänga porerna med kallt vatten efteråt och till sist lägga på ett lugnande rakbalsam. Men allt det där har jag ju berättat om förut.

I morgon tipsar jag om bra hyvlar. Stay tuned.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ZXNNLoCD3V4

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-01-08 10:44