Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund

Snygg & Smart, från topp till tå med Patrik Hedlund

Dofta som John F. Kennedy

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2012-12-12 16:56  |  Lästid: 3 minuter

Du vill köpa en ny parfym, men du vill inte gå in närmaste skönhetsaffär och köpa den som doftar godast. Du vill ha något med en story, något som är limiterat och lite svårt att få tag på.

Stämmer det inte in på dig? Sluta läs.

Ni som fortfarande är med mig kan säga hej till Eight and Bob – doften som kommer med en historia som rymmer franska aristokrater, mördade presidenter, nazister och bilolyckor – och som dessutom släpps i olika antal flaskor varje år, helt beroende på hur skörden av blomman Andrea ser ut.

Nej, den är inte svindyr, men inte heller Ullared-billig.

För 1 645 kr får du 100 ml och kan säga att du doftar precis som John F. Kennedy och hans bror Robert F. "Bobby" Kennedy gjorde. Därefter kan du följa upp med följande historia.

Albert Fouquet växte upp i en aristokratfamilj i Paris på 1900-talet. Han älskade parfymer och framställde själv en del dofter som delades ut och snabbt blev populära i den elit han umgicks. Enligt sägnen vägrade han kränga sina dofter i vanliga affärer.

Sommaren 1937 träffade han en ung och välklädd amerikansk student som bilade längs den franska rivieran. Studenten visade sig vara John F. Kennedy.

John F. Kennedy med hunden Dunker i Europa 1937.

Kennedy, då 20 år, blev intresserad av den parfym Fouquet bar och övertalade honom att ge ifrån sig ett par flaskor.

Väl hemma gjorde han succé med sin nya doft och bad således Fouquet att skicka åtta nya dofter ”and if your production allows, another one for Bob.” skrev John i ett brev till fransmannen. Utan att riktigt förstå vad som menades, bad Fouquet familjens butler Philippe att klä ett par lådor i samma mönster som den skjorta John F. Kennedy bar när de träffades (sött, eller hur?). Lådan märktes med ”Eight+Bob”.

Ett par månader senare fick en förvånad Albert Fouquet brev från Hollywoodskådisar, regissörer och producenter. Däribland Cary Grant och James Stewart. Alla ville ha doften som de hade fått sniffa på genom Johns far, Joseph P. Kennedy, som vid den tiden var verksam i Hollywood.

Tyvärr spred sig succén inte längre än så. På våren 1939 dog Albert Fouquet i en bilolycka i närheten av Biarritz.

Butlern Philippe hann med att skicka ytterligare ett par lådor till USA  innan han blev av med jobbet i samband med att andra världskriget tog hus i helvete.

I dessa sändningar lade han flaskorna i små fack som han hade skurit ut i böcker. Allt för att inte nazisterna skulle se parfymen.

Ett par årtionden senare lyckades personer ut Philippes familj se till så att parfymen återigen kom i produktion.

Så här ser den ut:

Och här finns den att köpa.

Hur den doftar? Well, efter en timme, när den fått blomma ut: helt fantastiskt.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 17:14